Kauza Lithium, politika a byznys, ruka ruku myje

Mnozí se nás snaží přesvědčit, že Lithium je velice nejistý a nevydělečný byznys a že vlastně není o co stát a že máme být vděční za to málo co snad stát z jeho těžby dostane jen pár procent z jeho tržní ceny.  

Dovolím si předložit pár faktů a obrázků o Lithiu, co Vás snad přesvědčí jak výnosný je to byznys a zjevné propojení politiky a byznysu.
Lithium si ty pozornější z nás spojují se spotřební elektronikou, ale ta bude představovat jen menší část spotřeby,
celosvětový trh Lithia se má 4x (400%) zvětšit mezi lety 2014-2024
nádhera co říkáte? Akcelerátorem nebude vůbec spotřební elektronika, klíčová bude akumulace energie spojená s obnovitelnými zdroji a expanze elektromobilu pod tlakem ekologů a emisních limitů.
Jasně pochopíte, že poptávka po Lithiu není vůbec nejistá a také v očích kapsách skončí peníze za Lithium a kde je ten pravý zájem a kdo co bude prosazovat.
Celkově má trh růst o 16%, segment spotřební elektroniky jen do 10%, nicméně segment elektromobilů o více než 30%, pro zajímavost jeden elektromobil spotřebuje 15.000x víc Lithia než mobilní telefon, autobus ještě 2x či 3x tolik. 
Další tlak je na akumulaci energie z obnovitelných zdrojů, zde růst odhaduje na cca 30% ročně, není třeba připomínat jaké problémy jsou dnes s využitím dotované a rádoby zelené energie z větrníků a fotovoltaických nesmyslů
Lithium jeho těžba a ziskovost
Náklady těžby se pohybují od 2,000 USD v případě povrchových zdrojů do cca 4,000 USD v případě důlní těžby, aktuální cena se na burze pohybuje kolem 9,000 USD, již ted se ale stane, že Lithium na trhu prostě není a cena se pak vyšplhá na 20,000 USD. Aktuálně se odhaduje, že zdroje jsou cca 20-25% nad poptávkou, ale odhaduje se, že trh bude expandovat rychlostí 15-20% ročně, je tedy otázkou kdy se stane Lithium nedostatkovým zbožím, poptávku samozřejmě značně ovlivńuje politika hlavně obnovitelné zdroje a emise resp. elektromobily v dopravě.
Producent bude aktuálně odvádět státu poplatek cca 400 USD, ze zisku 5.000 ale i více USD a poplatek 400 USD je zmrazen na 5 let a omezen trvale zákonem na max. 10% tržní ceny aktuálně tedy 900 USD.
Každý at posoudí, jestli se to a komu vyplatí nebo ne

 

Autor: Žarko Jovanovič | pátek 16.6.2017 11:49 | karma článku: 30,20 | přečteno: 1481x